Sposób przygotowania:
Ucierany jabłecznik
1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.
5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.
5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.