MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Szybki jabłecznik

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jabłka się u mnie powoli kończą, więc wzięłam pierwszy z brzegu, dawno nie używany przepis-miało być szybko i pysznie i tak właśnie było:)

Szybki jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki jabłecznik

 

Sposób przygotowania:

Szybki jabłecznik
Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu ucieramy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników. Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy (24-26cm) i wyrównujemy wierzch. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i nacinamy lekko w prążki lub w krateczkę. Układamy na cieście. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Szybki jabłecznik
Do utartego z cukrem masła dodajemy po 1 jajku
Szybki jabłecznik
Rozsmarowyjemy ciasto w miarę równo w tortownicy
Szybki jabłecznik
Układamy jabłka i posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem
Szybki jabłecznik
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika