Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jesienny jabłecznik z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jesienny jabłecznik z kokosem to ciasto które kryje w sobie pyszne jabłka, jak i nietuzinkową masę kokosową.

Jesienny jabłecznik z kokosem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Jesienny jabłecznik z kokosem

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • warstwa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 zielone galaretki
  • 3 łyżki wody

 

  • masa kokosowa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 – 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła

 

  • posypka kokosowa
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Jesienny jabłecznik z kokosem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)

Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc dwa blaty. Do blaszki przekładamy jeden blat, wykładamy warstwę jabłek i przykrywamy drugim biszkoptem. Odstawiamy.

Masa kokosowa: Kajzerkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy do namoczenia, następnie blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodajemy kokos i mleko z bułką, gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 10 minut. Powstała masę studzimy.

Masło ucieramy do białości, dodajemy masę kokosowa i miksujemy. Uzyskaną masę wykładamy na górny blat.

Posypka kokosowa: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i chwile mieszamy do roztopienia, wsypujemy wiórki kokosu i mieszamy do momentu zarumienienia. Powstałą posypką dekorujemy obficie wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Jesienny jabłecznik z kokosem
z podanych składników przygotowujemy biszkopt
Jesienny jabłecznik z kokosem
biszkopt pieczemy do suchego patyczka a gdy wystygnie przekrawamy
Jesienny jabłecznik z kokosem
jabłka dusimy do miękkości dodając suche galaretki
Jesienny jabłecznik z kokosem
na biszkopt wykładamy warstwę jabłek z galaretką
Jesienny jabłecznik z kokosem
masło ucieramy do białości i dodajemy masę kokosową z kajzerką
Jesienny jabłecznik z kokosem
na jabłka wykładamy biszkopt na który wykładamy masę kokosową
Jesienny jabłecznik z kokosem
na patelni przygotowujemy posypkę kokosową
Jesienny jabłecznik z kokosem
na wierzch ciasta wykładamy posypkę kokosową