zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Udka a la meksikana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Udka z kurczaka duszone w mieszance meksykańskiej podane z ugotowanym ryżem to smaczne danie obiadowe.

Udka a la meksikana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka a la meksikana

 

Sposób przygotowania:

Udka a la meksikana
Udka umyć, ususzyć i pokroić w zgięciach na pół. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju i położyć na olej oprószone przyprawami kawałki drobiu. Smażyć na rumiano a potem podlać rosołem i dusić pod przykryciem prawie do miękkości. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mieszankę i pokrojoną w kostkę cukinię i dalej dusić do miękkości. Na koniec w miarę potrzeby jeszcze dodać do smaku przyprawy i zagęścić powstały sos łyżka mąki ziemniaczanej wymieszanej w odrobinie wody. Sos zagotować i udka podawać z ryżem.
Udka a la meksikana
Etap 1 udka podsmazyć z każdej strony na złoty kolor
Udka a la meksikana
Etap 2 gdy się podduszą dodać mieszankę i cukinię
Udka a la meksikana
Etap 3 gotowe zagęścić mąką ziemniaczaną .