mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Udka czosnkowo - ziołowe Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Metodą prób i błędów doszłam do przyrządzenia jak na mój gust idealnej panierki do kurczaka

Udka czosnkowo - ziołowe Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka czosnkowo - ziołowe Mariel

 

  • 5 łyżek mąka kukurydziana
  • 3 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • suszone warzywa bardzo drobno posiekane seler,. por ,cebula,marchewka , pietruszka zielona - w sumie 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki chilli mielonego
  • 1/2łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • rękaw foliowy do pieczenia w piekarniku

 

Sposób przygotowania:

Udka czosnkowo - ziołowe Mariel
Udka dokładnie myjemy , zostawiamy na cedzaku by trochę ociekły . Suszone warzywa , wkładam do młynka , który kiedyś służył mi do mielenia kawy i mielę na drobno . Mąkę kukurydzianą mieszam ze wszystkimi wymienionymi w składnikach przyprawami , dodaje suszone zmielone warzywa . Udka z kurczaka dokładnie obtaczamy w przyprawach , układamy w rękawie foliowym do pieczenia , rękaw na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni , wkładamy do nagrzanego piekarnika udka i pieczemy 60 minut.
Udka czosnkowo - ziołowe Mariel
udka dokładnie obtaczamy w przyprawach i ziołach
Udka czosnkowo - ziołowe Mariel
udka wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia
Udka czosnkowo - ziołowe Mariel
po upieczeniu rozcinamy folię i wyjmyjemy udka