SUPERPRZEPIS

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Udka dyniowo -  imbirowe z pikantną curry Więcej zdjęć (4)

Udka w takim dyniowym i pikantnym wydaniu smakują wyśmienicie, ładnie się również prezentują na talerzu.

Składniki:

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry

 

  • 5 udek kurczaka
  • 2 łyżki gęstego, pomarańczowego pure z dyni
  • 2 łyżki pasty imbirowej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • płaska łyżka curry
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Udka dyniowo - imbirowe z pikantną curry
Udka oczyszczamy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Mięso nacieramy solą i pieprzem.

W miseczce mieszamy ze sobą pure z dyni, pastę imbirową , jogurt oraz przyprawę curry.

Tak przygotowaną masą polewamy lub nacieramy znajdujące się w pojemniku udka. Mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień, układamy udka na blaszce do pieczenia, polewamy sosem i wstawiamy do piecyka.

Pieczemy przez około 1 godzinę w 180 C. Podczas pieczenia polewamy powstałym sosem.

Udka są bardzo smaczne. Polecam na pyszny obiad :)
Udka dyniowo -  imbirowe z pikantną curry
Mieszamy pure z dyni wraz z przyprawami i jogurtem
Udka dyniowo -  imbirowe z pikantną curry
Udka w dyniowej marynacie układamy na blaszce
Udka dyniowo -  imbirowe z pikantną curry
Pieczemy na złocisty, pomarańczowy kolor

Tagi:

danie mięso udka