iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Udka kurczaka jak nie udka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Udka z kurczaka podane w takiej formie nie wyglądają jak udka i też tak nie smakują są jednak bardzo smaczne.

Udka kurczaka jak nie udka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka kurczaka jak nie udka

 

  • 5 gór z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do sałatek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 2 duże cebule
  • 50 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka jak nie udka
Z mięsa ostrożnie usunąć kości, tak aby powstał nam jeden płat mięsa razem ze skórą, który delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc (przyprawa do sałatek może zdziwić, ale polecam bo to jest bardzo fajna mieszanka ziół posiada też w swoim składzie sól ). Mięso kłaść na gorącą patelnię skórą do dołu i usmażyć na złoty kolor z dwóch stron, podsmażone mięso przykryć warstwą cebuli, podlać winem i razem dusić jeszcze kilka minut, aż cebula zmięknie, a wino odparuje. Można cebulę dodatkowo posolić, ale słodkość wina i przyprawy w tłuszczu z pod smażenia mięsa jej wystarczą.
Udka kurczaka jak nie udka
Zamarynowane mięso obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron
Udka kurczaka jak nie udka
podsmażone mięso przykryć pokrojoną cebulę i podlać winem