Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Udka kurczaka na śliwkowej kapuście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

jesienne danie - wyszło bardzo pysznie :-)

Udka kurczaka na śliwkowej kapuście

Składniki:

Udka kurczaka na śliwkowej kapuście

 

  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu śliwkowego,
  • 2-3 łyżki sosu chili,
  • 1 nieduża cebulka,
  • kilka dużych świeżych śliwek, użyłam owoców gatunku Mieszaniec - można użyć mrożonych węgierek
  • 30 - 50 dkg mokrej kiszonej kapusty,
  • 1 duży liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka na śliwkowej kapuście
Uda umyłam dokładnie i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skropiłam je sosem sojowym, sosem chili i śliwkowym - przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Kapustę posiekałam, śliwki po umyciu pokroiłam w paski usuwając pestki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, na dno wyłożyłam kapustę dodając liść laurowy, na nią cebulę i śliwki, lekko przemieszałam. Na wierzchu położyłam udka kurczaka razem z marynatą. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 15 min.. Udka z wierzchu leciutko zaczęły się rumienić więc podlałam potrawę 1/3 szkl. wody i przykryłam - całość piekła się tak 30 min. po czym zdjęłam pokrywkę, udka posmarowałam odrobiną miodu i piekłam następne 20 min. aby ładnie się zrumieniły. Jeśli Wasza kapusta nie jest zbyt mokra to dolejcie troszkę więcej wody, ale nie za dużo żeby nie zrobiła się zupa. Danie podałam posypane natką pietruszki i z ugotowanymi oddzielnie całymi ziemniakami.