Sposób przygotowania:
Udka kurczaka pieczone z jabłkami
Kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą porcję drobiu nacieramy solą, pieprzem i cynamonem. Odkładamy na godzinę - dwie do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka myjemy. Z każdego jabłka z góry wycinamy ogryzek - jednak nie przecinając jabłka na wylot. Do jabłek wkładamy po łyżeczce żurawiny. Dynię obieramy, oczyszczamy i kroimy w grubsze plasterki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (lub dwu) układamy kurczaka, przykrywamy i pieczemy ok 15 min w 200st. Ostrożnie wyjmujemy naczynia z piekarnika. Do naczyń wkładamy jabłka i dynię, przykrywamy i wszystko pieczemy jeszcze 15 min. Gotowego kurczaka układamy na półmisku wraz z dynia i jabłkami (jabłka dla otrzymania zimowego efektu można oprószyć szczyptą cukru pudru).