Sposób przygotowania:
Udka mocno marynowane
Udka myjemy. Do miseczki wsypujemy trzy łyżeczki soli i jedną łyżeczkę przyprawy do kurczaka,oraz rozgniecione wcześniej ziele angielskie,dodać majeranek i zmiażdżony ząbek czosnku,wszystkie składniki utrzeć łyżką i natrzeć udka tak przygotowaną mieszanką i odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie udka opłukać ,osuszyć ręcznikiem kuchennym natrzeć niewielką ilością oliwy ,posypać udka reszta przyprawy do kurczaka ,ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym oraz szczypta papryki ostrej ,ułożyć uda w naczyniu żaroodpornym wkładając na spód łyżkę smalcu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 55 minut . Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem ulubionych surówek. Wyśmienicie smakują również podane z pieczarkami duszonymi na maśle.
monikaT83