2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

Udka mocno marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Udka dobrze marynowane to idealnie soczyste mięsko na obiad...

Udka mocno marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka mocno marynowane

 

Sposób przygotowania:

Udka mocno marynowane
Udka myjemy. Do miseczki wsypujemy trzy łyżeczki soli i jedną łyżeczkę przyprawy do kurczaka,oraz rozgniecione wcześniej ziele angielskie,dodać majeranek i zmiażdżony ząbek czosnku,wszystkie składniki utrzeć łyżką i natrzeć udka tak przygotowaną mieszanką i odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie udka opłukać ,osuszyć ręcznikiem kuchennym natrzeć niewielką ilością oliwy ,posypać udka reszta przyprawy do kurczaka ,ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym oraz szczypta papryki ostrej ,ułożyć uda w naczyniu żaroodpornym wkładając na spód łyżkę smalcu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 55 minut . Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem ulubionych surówek. Wyśmienicie smakują również podane z pieczarkami duszonymi na maśle.
Udka mocno marynowane
pierwsze co to myjemy mięso i przygotowujemy z soli marynatę
Udka mocno marynowane
po wyjęciu z marynaty i opłukaniu nacieramy mięso oliwą i przyprawami pieczemy