asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Udka na słodko-ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udka mają fantastyczny smak ostro słodki z przyjemnym smakiem imbiru

Udka na słodko-ostro Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka na słodko-ostro

 

  • 12 szt podudzi z kurczaka.
  • 1 łyżka sos sojowego
  • 3 łyżki czerwony octu winnego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 8 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki Imbir świeży 5 cm sól pieprz

Sposób przygotowania:

Udka na słodko-ostro
Do miski wlewamy sos sojowy , ocet winny , miód, ketchup, olej, sól, pieprz. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Dorzucamy do marynaty i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Podudzia myjemy , oczyszczamy osuszamy i wrzucamy do marynaty . Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. W przepisie jest 1 ale ja odstawilam na 12 h i mięso rewelacyjnie przeszło smakiem marynaty. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni . Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny.W międzyczasie podlewamy mięso powstałym sokiem.Moje danie podałam z ziemniakami z piekarnika i surówką z kapusty pekińskiej.
Udka na słodko-ostro
Podudzia zamarynowane tuż przed włożeniem do piekarnika
Udka na słodko-ostro
Uratowana część podudzi do zrobienia zdjęć.
Udka na słodko-ostro
Gotowe . Mój sposób podania.Szybki niedzielny obiad