Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Udka paprykowe z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pieczone udka z kurczaka, o wyrazistym posmaku papryki z czosnkową nutą. Mają chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso.

Udka paprykowe z czosnkiem

Składniki:

Udka paprykowe z czosnkiem

 

  • 6 udek drobiowych
  • 3 duże ząbki czosnku (lub 6 małych)

 

Sposób przygotowania:

Udka paprykowe z czosnkiem

Nadziewanie udek czosnkiem

Udka paprykowe z czosnkiem
Nadziewanie udek kurczaka ząbkami czosnku

Umyte, oczyszczone udka osuszyć na papierowym ręczniku.

Obok kości zrobić lekkie nacięcie nożem i wcisnąć w nie obrany i przekrojony na pół ząbek czosnku.

Marynowanie udek

Udka paprykowe z czosnkiem
Udka drobiowe w marynacie na bazie papryki

Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Dorzucić udka i dokładnie natrzeć je marynatą. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

Przygotowanie udek do pieczenia

Udka paprykowe z czosnkiem
Paprykowe udka z kurczaka przed upieczeniem

Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.


Tagi:

mięso danie