jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Udka pieczone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Do tak przygotowanego dania nie musimy przygotowywać już surówki. Dodatkowo mięso jest soczyste i aromatyczne.

Udka pieczone w warzywach

Składniki:

Udka pieczone w warzywach

 

  • Składniki:
  • 2 udka z kurczaka,
  • 1 duża marchew lub 2 mniejsze,
  • 1 pietruszka,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone w warzywach
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Między czasie marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze sobą. Do warzyw dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy je do smaku i polewamy oliwą. Tak przygotowane warzywa układamy koło i na udkach. Pieczemy razem około 30 minut (180°C). W trakcie pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową by uniknąć wysuszenia warzyw.