SUPERPRZEPIS

Udka po cygańsku

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Udka po cygańsku Więcej zdjęć (5)

To mój sposób na wykwintny i smaczny obiad, a przy tym bardzo prosty i szybki do przygotowania. Słodki sos świetnie komponuje się z ryżem i różnymi surówkami, polecam.

Składniki:

Udka po cygańsku

 

  • 8-10 pałek z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 5 suszonych moreli,
  • 1/2 szklanki ketchupu,
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 3 płaskie łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • `papryka ostra,
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka po cygańsku
Udka płuczemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę i osuszamy. Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką. Na maśle obsmażamy udka. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę, następnie dodajemy suszone owoce, smażymy 1-2 minuty. Kolejno dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można je delikatnie wysmarować masłem. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Podajemy z ryżem i surówką. Życzę smacznego :-)
Udka po cygańsku
Następnie oprószamy je solą, pierzem i słodką i ostrą papryką.
Udka po cygańsku
Śliwki i morele kroimy w cienkie paski. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę,
Udka po cygańsku
Na maśle obsmażamy udka i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Udka po cygańsku
Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach.