światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Udka po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne udka, idealne na szybki obiad.

Udka po cygańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka po cygańsku

 

  • 4 udka z kurczaka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa: por, seler, zielona fasola szparagowa, marchewka, pietruszka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • ziele angielskie
  • 2 listki laurowe
  • olej
  • przyprawa cygańska (do kupienia praktycznie w każdym sklepie)
  • majeranek
  • pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Udka po cygańsku
Udka oddzielamy od skóry, nakłuwamy czubkiem noża i nacieramy czosnkiem oraz przyprawami. Następnie podpiekamy na rozgrzanej patelni, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Pod koniec dodajemy pieczarki i lekko podpiekamy. Całość zalewamy wodą (ważne, żeby nie polewać mięsa, bo stwardnieje) i dodajemy warzywa, pokrojoną w pióra cebulę oraz ziele angielskie i listki laurowe. Dusimy po przykryciem przez około 15-20 minut od czasu do czasu obracając mięso. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym (zastępuje sól) oraz pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniaczkami.
Udka po cygańsku
Pamietajmy, żeby podczas duszenia odwracać co jakiś czas udka na drugą stronę.
Udka po cygańsku
Udka świetnie smakują z tłuczonymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.