Sposób przygotowania:
Udka w czerwonym curry z morelami
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy 1 łyżkę czerwonego curry i chwilę przesmażamy, dodajemy opłukane i wytarte filety z udźca kurczaka. Smażymy aż mięso nam się zarumieni. Do mięsa i cebuli dodajemy pokrojone w kostkę morelę i ananasa, wszystko zlewamy mlekiem kokosowym i bulionem, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, woda powinna odparować i sos powinien zgęstnieć, jeśli jest rzadki odparowujemy go bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli lubimy ostre potrawy możemy dodać jeszcze więcej pasty curry. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym, dekorujemy kolendrą .
marietta