Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Udka w czerwonym curry z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tym razem w roli głównej kurczak ze świeżymi, soczystymi morelami i ananasem na zakończenie sezonu morelowego, w końcu te owoce najpyszniejsze są właśnie latem .

Udka w czerwonym curry z morelami

Składniki:

Udka w czerwonym curry z morelami

 

  • 500 gramów filetów z udźca kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 morele
  • ½ świeżego ananasa
  • Puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • Olej
  • 2/3 szklanka bulionu warzywnego
  • Ryż jaśminowy
  • Kolendra do dekoracji
  • Sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Udka w czerwonym curry z morelami
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, smażymy na niej posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy 1 łyżkę czerwonego curry i chwilę przesmażamy, dodajemy opłukane i wytarte filety z udźca kurczaka. Smażymy aż mięso nam się zarumieni. Do mięsa i cebuli dodajemy pokrojone w kostkę morelę i ananasa, wszystko zlewamy mlekiem kokosowym i bulionem, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, woda powinna odparować i sos powinien zgęstnieć, jeśli jest rzadki odparowujemy go bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Jeśli lubimy ostre potrawy możemy dodać jeszcze więcej pasty curry. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym, dekorujemy kolendrą .