zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Udko w curry na pierzynce i złoty ryż

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na obiad serwujemy dzisiaj duszone udka kurczaka w sosie warzywno-pieczarkowym z curry

Udko w curry na pierzynce i złoty ryż

Składniki:

Udko w curry na pierzynce i złoty ryż

 

 

  • 4 saszetki ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • woda i sól do ugotowania ryżu

 

Sposób przygotowania:

Udko w curry na pierzynce i złoty ryż
Ryż ugotować według przepisu z dodatkiem kurkumy. Udka umyć, osuszyć i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pieczarki i dalej podsmażać. Po około 5 minutach dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać mieszankę warzywną razem z zalewą i dusić kolejne 10 minut. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią powstały sos.