marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka w panierce kokosowo-kminkowej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka rozmrozić,opłukać,osuszyć,natrzeć przyprawami.Sporządzić panierkę z podanych składników i obtoczyć udka,włożyć je do brytfanki.Piec 1h.

Udka w panierce kokosowo-kminkowej.

Składniki:

Udka w panierce kokosowo-kminkowej.

 

Sposób przygotowania:

Udka w panierce kokosowo-kminkowej.
Udka wyjąć z zamrażarki i rozmrozić,a potem przepłukać w bieżącej wodzie i osuszyć.Natrzeć solą,pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.Wstawić do lodówki na 2-3 godz.,aby przeszly przyprawami.Wiórki kokosowe wsypać do głębokiego talerza wraz kminkiem mielonym i bułką tartą i wymieszać widelcem całość.Piekarnik rozgrzać do 220 st.C,wlać olej na blachę lub do brytfanki.Udka wyjąć z lodówki i obtaczać w jajku,a następnie w panierce z obu stron.Ułożyć je na blasze lub w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec z godzinę i w czasie pieczenia ob- -rócić za pomocą dwóch widelców udka na drugą stronę.Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę z brytfanki i jeszcze 5 min.podpiec udka,aby miały chrupiącą skórkę.Po upieczeniu wyjąć brytfankę,stawiając ją na kuchence i szczypcami do drobiu nakładać udka na talerze płaskie i podawać drób z kaszką kus-kus lub jaglaną i zieleniną.