Sposób przygotowania:
Udka w ziołach
Przygotować marynatę: tymianek umyć, osuszyć, połowę posiekać. Połączyć z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i papryką. Wlać olej, wymieszać. Do marynaty włożyć udka, odstawić na 3 godziny. Pomidory przekroić na połówki. Chleb okroić ze skórki, drobno pokroić. Wymieszać z serem, resztą ziół prowansalskich i pieprzem. Na każdej połówce pomidora umieścić porcję mieszaniny, posypać startym tłuszczem. Udka ułożyć na blasze, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach przełożyć na blachę pomidory. Przygotować twarożek: posiekany czosnek utrzeć z twarogiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udka i pomidory ułożyć na półmisku, udekorować resztą tymianku. Podawać z twarożkiem.