Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka duszone w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udka z kurczaka w towarzystwie warzyw

Udka z kurczaka duszone w warzywach

Składniki:

Udka z kurczaka duszone w warzywach

 

  • 6 szt udka z kurczaka,
  • 3 szt marchewka,
  • 1 szt seler,
  • 2 szt por,
  • 30 dag pieczarki,
  • 2 łyżki mąka,
  • 3 łyżki oliwa,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka duszone w warzywach
Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną marchew i seler. Por i pieczarki, lekko podrumienić na maśle, połączyć z warzywami i mięsem, oprószyć solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami i surówką.