Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Udka z kurczaka po baskijsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Udka z kurczaka po baskijsku

Składniki:

Udka z kurczaka po baskijsku

 

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka po baskijsku
Udka umyć i osuszyć. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej udka na złotobrązowy kolor. Mięso wyjąć. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Dusić ok. 5 min. W rondlu ułożyć wcześniej obsmażone udka. Polać duszonymi warzywami. Dusić do miękkości mięsa. (Wmiarę potrzeby podlać odrobiną wody).