Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Udka z kurczaka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko pikantny pomysł na kurczaka.

Udka z kurczaka po meksykańsku

Składniki:

Udka z kurczaka po meksykańsku

 

  • 1 kg udka z kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodka papryka Prymat,
  • 0,5 łyżeczki ostra papryka Prymat,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1 łyżeczka koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżeczka oliwa,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2-3 szczypty chilli,
  • 1 szklanka ryz pełnoziarnisty,
  • 1 ząbek czosnek,
  • 2 łyżki czerwone wino,
  • 1 szczypta cynamon Prymat,
  • 1 szczypta goździki mielone Prymat

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka po meksykańsku
Koncentrat pomidorowy mieszamy z oliwą, winem, papryką ostrą i słodką, solą i pieprzem. Następnie dodajemy chili, cynamon, goździki i roztarty czosnek. Tak przygotować mieszanką nacieramy udka z kurczaka i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Cebulę siekamy. Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną cebulką, podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem pełnoziarnistym.