Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi

Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Składniki:

Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

 

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 35 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym
Udka umyć, posolić i popieprzyć. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła i obsmażyć na nim udka. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Pokrojone w paski pieczarki i cebulę podsmażyć na reszcie masła i na 10 min przed końcem duszenia dodać do udek. Na koniec dodać śmietanę, którą uprzednio wymieszano z mąką. Zagotować. Przed podaniem posypać obficie posiekaną zieloną pietruszką.