Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w ziołach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak przygotować można inne porcje mięsa z kurczaka.

Udka z kurczaka w ziołach

Składniki:

Udka z kurczaka w ziołach

 

  • 4 szt ćwiartek z kurczaka
  • 1/3 szkl soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w ziołach
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do głębokiego naczynia wlać sok z cytryny, oliwę, wsypać tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, dodać liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zmiksować. Natrzeć mięso, włożyć do miski, przykryć i pozostawić na kilka godzin. Następnie mięso ułożyć w brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp 190 stopni, polewając od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.