Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na krótsze kawałki. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, przekroić na pół. Obraną szalotkę pokroić w talarki. Olej dokładnie wymieszać z ziołami i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą, odłożyć na ok. godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć przygotowane warzywa, oprószyć je solą ziołową. Naczynie z mięsem i warzywami przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach przez ok. 90 minut. Następnie zdjąć folię, temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Piec dalej kolejne 15-20 minut.