Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z kurczaka z cebulą i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Górna część udek z kurczaka w marynacie, pieczona z dodatkiem marchewek, cebuli, czosnku i szalotki.

Udka z kurczaka z cebulą i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z kurczaka z cebulą i marchewką

 

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 udka z kurczaka (górne części)
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na krótsze kawałki. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, przekroić na pół. Obraną szalotkę pokroić w talarki. Olej dokładnie wymieszać z ziołami i przyprawami. Mięso umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą, odłożyć na ok. godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć przygotowane warzywa, oprószyć je solą ziołową. Naczynie z mięsem i warzywami przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach przez ok. 90 minut. Następnie zdjąć folię, temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Piec dalej kolejne 15-20 minut.
Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Olej dokładnie wymieszany z ziołami i przyprawami.
Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Zamarynowane udka ułożone w naczyniu do zapiekania.
Udka z kurczaka z cebulą i marchewką
Przygotowane warzywa rozłożone na mięsie.