Udziec cielęcy po toskańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, rozgrzać tłuszcz i obsmażyć ze

Udziec cielęcy po toskańsku

Składniki:

Udziec cielęcy po toskańsku

 

  • 80 dag mięsa cielęcego z udźca
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 dag rodzynek
  • 1/4 l białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Udziec cielęcy po toskańsku
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, rozgrzać tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron na brązowy kolor. Przełożyć do niedużego garnka, aby mięso nie miało zbyt dużo wolnego miejsca. Dolać wino i dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodać rodzynki i w razie potrzeby podlać wodą. Mięso dusić, aż będzie miękkie; od czasu do czasu przekręcać. Pomidory pokroić, usunąć szypułki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do sosu na kilka minut przed końcem duszenia i doprawić do smaku. Podawać z ciepłą bagietką, zieloną sałatą w sosie jogurtowym i białym winem.

Tagi:

udziec mięso