szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

udźce z indyka z czosnkiem i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne udźce z indyka z czosnkiem i ziołami

udźce z indyka z czosnkiem i ziołami

Składniki:

udźce z indyka z czosnkiem i ziołami

 

  • 2 wyluzowane udźce z indyka
  • 4 łyżki masła
  • MARYNATA:
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

udźce z indyka z czosnkiem i ziołami
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią udźce z indyka, odstawić na kilka godzin do lodówki co jakiś czas je obracając. Po tym czasie mięso mocno owinąć zasznurować je bawełnianą nicią ( tak jak szynkę) i przełożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w piekarniku nagrzanym, do 220 stopni co jakiś czas skrapiając marynatą. Przed podaniem usunąć nici i pokroić pieczeń w plastry. Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

Tagi:

marynaty indyk