SUPERPRZEPIS

Udziec indyczy z piekarnika

  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Udziec indyczy z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Miękki u soczysty udziec z makaronem

Składniki:

Udziec indyczy z piekarnika

 

  • 1 udziec ok 1 kg
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • 2 zabki czosnku zmiażdżone
  • szczypta kolendry
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili suszonej

 

  • posypka do drobiu

 

  • makaron grube świderki lub penne
  • 4-5 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Udziec indyczy z piekarnika
Z udźca usunąć kość, naciąć i rozłożyć płat . Przygotować marynatę , nasmarować całość zwinąć skórką do zewnątrz i obwiązać sznureczkiem mocno. Posypać wierzch posypką do drobiu i odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do ok 210 st. Udziec podlać wodą i wstawić na ok półtorej godziny, od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, w razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie. Ugotować makaron . Odcedzić. Upieczone mięso wyjąć, Na patelnię wlać 15-20 łyżek sosu z naczynia od pieczonego mięsa, dodać śmietanę i mieszając gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania. Do sosu włożyć makaron i podgrzać.Mięso kroić w grube plastry, można polać słodko pikantnym sosem.
Udziec indyczy z piekarnika
Udziec z piekarnika upieczony na piekny brązowy klor
Udziec indyczy z piekarnika
sos przygotowany ze śmietaną do makaronu
Udziec indyczy z piekarnika
Tak przygotowany udziec podajemy z makaronem i surówką

Tagi:

makaron