Sposób przygotowania:
Udziec indyczy z piekarnika
Z udźca usunąć kość, naciąć i rozłożyć płat . Przygotować marynatę , nasmarować całość zwinąć skórką do zewnątrz i obwiązać sznureczkiem mocno. Posypać wierzch posypką do drobiu i odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do ok 210 st. Udziec podlać wodą i wstawić na ok półtorej godziny, od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, w razie potrzeby uzupełnić wodę na dnie. Ugotować makaron . Odcedzić. Upieczone mięso wyjąć, Na patelnię wlać 15-20 łyżek sosu z naczynia od pieczonego mięsa, dodać śmietanę i mieszając gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania. Do sosu włożyć makaron i podgrzać.Mięso kroić w grube plastry, można polać słodko pikantnym sosem.