Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Udziec sarni w winnej oprawie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sarnina to kruche i delikatnie mięso. Mogące chwalić się niską zawartością tłuszczu, stanowi zarazem dobre źródło białka.

Udziec sarni w winnej oprawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udziec sarni w winnej oprawie

 

 

  • Pozostałe składniki:
  • 1 udziec sarni (najlepiej wcześniej mrożone - da nam to gwarancję, że będzie bardziej kruche)
  • sól
  • kilka śliwek
  • kilka liści winogron
  • 3-4 łyżki wina czerwonego wytrawnego
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 x 3/4 szklanki wody z łyżką wina

Sposób przygotowania:

Udziec sarni w winnej oprawie
Mięso ponakłuwać długim szpikulcem lub nożem z obu stron, w kilkunastu miejscach. Natrzeć solą. Podane na marynatę składniki wymieszać ze sobą i posmarować nią udziec sarni. Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie na brytfance układamy liście z winogron i na nich kładziemy nasz udziec. Ponownie doprawiamy tymiankiem, pieprzem cytrynowym, cząbrem, majerankiem, estragonem, papryką i czosnkiem. Obkładamy dookoła kilkoma, pozbawionymi pestek i przekrojonymi na pół, śliwkami. Polewamy winem, wodą oraz olejem. Pieczemy w temperaturze 250 stopni C przez 0,5 godziny, polewając co jakiś czas całość zbierającym się w brytfannie sosem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze 1,5h godziny. Dodatkowo - licząc od początku pieczenia - po 40 minutach dolewamy 3/4 szklanki wody z łyżką wina. Czynność tę powtarzamy po około kolejnych 30-40 minutach. Po 1,5h (również licząc od początku pieczenia) na wierzch kładziemy liście winogron.Ps. W razie potrzeby podlewać wodą, gdyby zbierającego się sosu w brytfance zbyt dużo ubywało.
Udziec sarni w winnej oprawie
Mięso trzymamy w lodówce zamarynowane minimum 24 godziny.
Udziec sarni w winnej oprawie
Brytfanę wykładamy kilkoma liśćmi winogron.
Udziec sarni w winnej oprawie
Przed pieczeniem mięso ponownie doprawiamy i obłkładamy śliwkami.
Udziec sarni w winnej oprawie
Pieczenie sarniny trochę trwa, dlatego warto uprzedzić co bardziej niecierpliwych głodomorów. ;)