Sposób przygotowania:
Udziec sarni w winnej oprawie
Mięso ponakłuwać długim szpikulcem lub nożem z obu stron, w kilkunastu miejscach. Natrzeć solą. Podane na marynatę składniki wymieszać ze sobą i posmarować nią udziec sarni. Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie na brytfance układamy liście z winogron i na nich kładziemy nasz udziec. Ponownie doprawiamy tymiankiem, pieprzem cytrynowym, cząbrem, majerankiem, estragonem, papryką i czosnkiem. Obkładamy dookoła kilkoma, pozbawionymi pestek i przekrojonymi na pół, śliwkami. Polewamy winem, wodą oraz olejem. Pieczemy w temperaturze 250 stopni C przez 0,5 godziny, polewając co jakiś czas całość zbierającym się w brytfannie sosem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze 1,5h godziny. Dodatkowo - licząc od początku pieczenia - po 40 minutach dolewamy 3/4 szklanki wody z łyżką wina. Czynność tę powtarzamy po około kolejnych 30-40 minutach. Po 1,5h (również licząc od początku pieczenia) na wierzch kładziemy liście winogron.Ps. W razie potrzeby podlewać wodą, gdyby zbierającego się sosu w brytfance zbyt dużo ubywało.
Babciagramolka
Sathi
No fakt... u nas akurat dużo ludzi się przewija przez dom, także na drugi dzień zostanie niewiele... ;)