Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Udziec z indyka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Aromatyczne mięso na różne okazje - pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Udziec z indyka z jabłkami

Składniki:

Udziec z indyka z jabłkami

 

  • 1 udziec indyczy (1,4kg)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1/4l. bulionu drobiowego
  • olej (3-4 łyżki)
  • 5 małych porów
  • 80dkg ziemniaków
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 1/2l. soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka z jabłkami
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć w brytfannie, skropić olejem i piec 2 godziny i 15minut w temp. 200stopni.
Po 40minutach wlać bulion. Pory pokroić w krążki, obrane ziemniaki w ćwiartki, jabłka na kawałki. Wszystko dodaj do pieczeni na koniec pieczenia około 45minut przed końcem.
Przypraw solą, pieprzem i majerankiem (lub przyprawą do ziemniaków), wlej sok z jabłek.
Udekoruj świerzymi ziołami.

Smacznego!