K&A

K&A

Kucharz
[Przepisów: 7]

Udziec z indyka ze świeżymi warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie obiadowe, szybkie i proste do wykonania:)

Udziec z indyka ze świeżymi warzywami

Składniki:

Udziec z indyka ze świeżymi warzywami

 

  • jeden udziec z indyka (wielkość dopasowujemy do ilości osób dla których gotujemy). Poniższe ilości przypraw podaję dla udźca ok. 1,5kg)
  • 3 łyżki duże musztardy bardzo ostrej (ja użyłam rosyjską)
  • 3 łyżki duże miodu (ja użyłam naturalnego, nie wiem jak smakuje ze sztucznym)
  • 1,5 łyżki dużj kucharka (oczywiście jeśli ktoś używa vegety to może być zamiast tego vegeta)
  • 1 duży pomidor
  • 50 dkg brokuła
  • pół żółtej świeżej papryki

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka ze świeżymi warzywami
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze porcje, kość odcinamy z częścią mięsa i też ugotujemy. Mięso następnie zalewamy wodą. Po zagotowaniu się ściągamy powstałą szumówkę i dodajemy kucharka, miód i musztardę. Gotujemy całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszamy w garnku. Brokuła płuczemy, rozdzielamy na kwiatuszki, zalewamy wodą. Jak się zagotuje, przyprawiamy łyżką kucharka. Gotujemy do miękkości. Paprykę płuczemy, rozkrawamy na pół. Wycinamy środek. Następnie kroimy na paseczki. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Układamy na talerzu brokuł, paprykę, pomidora i mięsko. Mięsko można polać sosem w którym się gotowało. Wychodzi pyszny smak słodko-pikantny. Smacznego!