Sposób przygotowania:
Ukraiński barszcz
Do garnka z wodą wkładamy kawałek boczku i gotujemy na małym ogniu. Czym dłużej to robimy, tym lepiej, ale minimum to 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy buraki, ziemniaki, marchewkę, por i pietruszkę. Jeżeli chcecie - buraki pokrójcie na duże kawałki - dzięki temu później będzie można je zetrzeć i zrobić z nich surówkę. Warzywa, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka i gotujemy dalej na niewielkim ogniu przez kolejne 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy zupa ma intensywny smak, jeśli nie to wrzucamy kostki rosołowe (o smaku boczku). Teraz dorzucamy ziemniaki i obieramy czosnek, który ścieramy lub kroimy na drobne plasterki i również wrzucamy do garnka. Gotujemy ok.15 minut (aż ziemniaki zmiękną). Na koniec wlewamy całą butelkę koncentratu, mieszamy i próbujemy. Koncentrat wlewamy w ostatniej fazie, bo wlany zbyt szybko przybiera brzydką, ciemno-brązową barwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Cukrem - gdy barszcz jest za kwaśny, octem - gdy przesadzimy z cukrem :) Smacznego :)