misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Ule z karmelem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe ciasteczka z odrobiną alkoholu na specjalne okazje lub zabawę karnawałową

Ule z karmelem

Składniki:

Ule z karmelem

 

  • CIASTO
  • 300g mąki
  • 100g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA ORZECHOWA
  • 250g orzechów mielonych
  • 250g cukru pudru
  • 1 jajko średnie

 

  • KARMEL
  • 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
  • 50 -70 ml spirytusu

 

  • PONADTO
  • cukier puder do dekoracji
  • polewa czekoladowa biała i ciemna

Sposób przygotowania:

Ule z karmelem
CIASTO

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko pomiedzy dwoma kawakami folii i wykrawać kółeczka, układać na posmarowanej blaszce. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.



MASA ORZECHOWA

Wymieszać cukier puder z orzechami, dodać jajko i zagnieśc na jednolita masę.



KARMEL

Puszka mleka słodzonego gotować 3 godziny w garnku wypełnionym wodą, puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie. Dobrze wystudzić. Do wystudzonego karmelu dodać spirytus i dobrze wymieszać.



Foremki na ule wyklejamy masą orzechową i do środka dajemy karmel, na spód dajemy ciasteczko  i wyjmujemy ula z foremki.  Odstawiamy w chłodne miejsce. W razie klejenia się masy orzechowej foremki wysypywać cukrem pudrem. Następnego dnia można ule zanurzyć w polewie czekoladowej lub posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!



UWAGA:


Jeżeli ule mają być dla dzieci rezygnujemy z dodawania do karmelu spirytusu.