Sposób przygotowania:
Ule z karmelem
CIASTO
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko pomiedzy dwoma kawakami folii i wykrawać kółeczka, układać na posmarowanej blaszce. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.
MASA ORZECHOWA
Wymieszać cukier puder z orzechami, dodać jajko i zagnieśc na jednolita masę.
KARMEL
Puszka mleka słodzonego gotować 3 godziny w garnku wypełnionym wodą, puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie. Dobrze wystudzić. Do wystudzonego karmelu dodać spirytus i dobrze wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko pomiedzy dwoma kawakami folii i wykrawać kółeczka, układać na posmarowanej blaszce. Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.
MASA ORZECHOWA
Wymieszać cukier puder z orzechami, dodać jajko i zagnieśc na jednolita masę.
KARMEL
Puszka mleka słodzonego gotować 3 godziny w garnku wypełnionym wodą, puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie. Dobrze wystudzić. Do wystudzonego karmelu dodać spirytus i dobrze wymieszać.
Foremki na ule wyklejamy masą orzechową i do środka dajemy karmel, na spód dajemy ciasteczko i wyjmujemy ula z foremki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W razie klejenia się masy orzechowej foremki wysypywać cukrem pudrem. Następnego dnia można ule zanurzyć w polewie czekoladowej lub posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Jeżeli ule mają być dla dzieci rezygnujemy z dodawania do karmelu spirytusu.
cherry
Anna555
jaNina
Lady Marmolada