Sposób przygotowania:
Ulubiony placek
CIASTO: Margarynę należy rozdrobnić za pomocą noża, a następnie dosypać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym oraz solą. Do tego wbić również jajka i całość bardzo dobrze ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto podzielić i rozwałkować na dwa cienkie placki. Rozwałkowane spody upiec na złotawy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Spody dać do ostudzenia. MASA JABŁKOWA: Jabłka bardzo dokładnie umyć, obrać, a później zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte jabłka zagotować razem z cukrem oraz wodą. Pod koniec gotowania dodać do tego galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać. ORZECHOWA MASA: Orzechy włoskie dokładnie zmielić, a następnie podgrzać z miodem, cukrem, margaryną, mlekiem. Całość mieszać do czasu, aż się dobrze rozpuści, a następnie odstawić do ostudzenia.1/2 szklanki cukru i dwa jajka ubijać na parze i odstawić do ostudzenia. (Później będzie to mieszane z masą orzechową). POLEWA: Masło roztopić na rondelku, a później wymieszać to z ciepłym mlekiem oraz cukrem i kakao. Na upieczony spód należy nałożyć masę z jabłek, a później przykryć drugim cienkim spodem, a następnie 1,5 kostki margaryny utrzeć z ostudzonymi jajkami i masą orzechową. Dobrze utartą masę równo rozlewamy na ciasto. Ciasto polewamy polewą.
edytaha
lola11992