Sposób przygotowania:
Uniwersalne ciasto drożdżowe
Mąkę podzielić na dwie części. W szklance mleka rozkruszyć drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić aby wyrosły. Pozostałe dwie szklanki mleka podgrzać( nie gotować) wymieszać z
połową mąki i wyrośniętym rozczynem. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wbić żółtka, dodać soli, cukier i ubić trzepaczką. Dodać roztopioną margarynę, aromat i rodzynki. Połączyć oba części ciasta, wsypać pozostałą część mąki
i dobrze wyrobić ciasto.
Z takiego ciasta można robić kluski na parze, ciasto drożdżowe, bułki z jagodami lub z innymi owocami.
połową mąki i wyrośniętym rozczynem. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wbić żółtka, dodać soli, cukier i ubić trzepaczką. Dodać roztopioną margarynę, aromat i rodzynki. Połączyć oba części ciasta, wsypać pozostałą część mąki
i dobrze wyrobić ciasto.
Z takiego ciasta można robić kluski na parze, ciasto drożdżowe, bułki z jagodami lub z innymi owocami.