Sposób przygotowania:
Uniwersalny przepis na ciasto na pizze
Drożdże i cukier umieścić w naczyniu z miarką, dolać 50 ml wody i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż mieszanka zacznie się pienić.Mąkę i sól połączyć w misce. W środku mieszanki zrobić pięścią wgłębienie. Dolać oliwę, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Całość wyrobić na jednolite ciasto.Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 4 minuty.Ciasto umieścić ponownie w misce, owinąć przezroczystą natłuszczoną folią i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia aż podwoi swą wielkość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać przez 2 minuty. Rozgniatać trochę ręką, umieścić na blasze oprószonej mąką. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6 mm grubości, gdyż podrośnie jeszcze w trakcie pieczenia.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 275 stopni C.W czasie kiedy ciasto będzie się podpiekać na patelni polanej olejem dusimy cebulkę z czosnkiem i przyprawami, kiedy się zeszkli dodajemy koncentrat z wodą i keczupem podgrzewamy mieszając. Gotowym sosem smarujemy blat do pizzy, potem nakładamy na to wszystko wybrane przez siebie składniki na pizze i obsypujemy serem. Kiedy blat od spodu zacznie się przyrumieniać, a ser się roztopi pizza będzie gotowa.Polecam i życzę smacznego!
bajtek