Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Uniwersalny sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki aromatyczny sosik idealnie nadaje się do makaronu, klusek, kopytek, itp.

Uniwersalny sos pieczarkowy

Składniki:

Uniwersalny sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Uniwersalny sos pieczarkowy
Pieczarki obierz, umyj i pokrój na średnie kawałki. Następnie wrzuć na wrzątek (bez soli!) z liściem laurowym oraz zielem angielskim i obgotuj 5 minut. Następnie odcedź. Cebulę obierz, umyj i drobno pokrój. Następnie wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebula już się podsmaży, dodaj pieczarki. Duś wszystko około 15 minut aż pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość. Jeśli potrawa jest za sucha, zawsze można podlać ją bulionem lub wrzątkiem. W szklance roztrzepujemy śmietankę z mąką. Zalewamy tym pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Trzymamy na ogniu jeszcze ze dwie minutki i gotowe!

Tagi:

kawa