Sposób przygotowania:
Uśmiechnięte kołaczykiETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie rozprowadzamy drożdże. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. W takiej ilości by rozczyn miał konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i studzimy.
Etap 2
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, mleko, cukier waniliowy, oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10-15 min. Pod koniec dodajemy margarynę. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Gdy ciasto odchodzi od ręki i garnka jest gotowe.
Etap 3
Wyrobione ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i układamy na przygotowanej blaszce. Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdym kole.
Etap 4
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy ser.
Etap 5
Na serze wykonujemy buźki-oczy z rodzynek i buzię z pociętych śliwek kalifornijskich. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy około 15- 20 min w 180˚C.
Etap 6
Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Na koniec miksowania dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.