Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakamiETAP 1:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki, gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
Ugotowane ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
ETAP 2:
Z ryby usuwamy ości, możemy zdjąć skórę lub usunąć łuski. Łososia kroimy na kawałki.
Czosnek siekamy.
Łososia nacieramy czosnkiem, suszoną kolendrą, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
ETAP 3:
Cukinię kroimy w plastry, papryki w paseczki. Warzywa układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, posypujemy solą i oregano, polewamy oliwą.
ETAP 4:
Do blaszki z cukinią i papryką przekładamy także ziemniaki, pomidorki i łososia. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C na 18-20 minut.