Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami tworzy szybki, prosty, smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad.

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami

Składniki:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami

ETAP 1:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami
Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki, gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

Ugotowane ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

ETAP 2:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami
Łososia przyprawiamy czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem

Z ryby usuwamy ości, możemy zdjąć skórę lub usunąć łuski. Łososia kroimy na kawałki.

Czosnek siekamy.

Łososia nacieramy czosnkiem, suszoną kolendrą, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

ETAP 3:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami
Cukinię i papryki układamy na blasze do pieczenia

Cukinię kroimy w plastry, papryki w paseczki. Warzywa układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, posypujemy solą i oregano, polewamy oliwą.

ETAP 4:

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniakami
Dokładamy pomidorki, ziemniaki i łososia, pieczemy

Do blaszki z cukinią i papryką przekładamy także ziemniaki, pomidorki i łososia. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C na 18-20 minut.


Tagi:

danie ryba