Sposób przygotowania:
Uszka z barszczem
Do miski wsypujemy szklankę mąki, sól, wlewamy olej, wodę i mieszamy łyżką, dosypujemy mąkę i ma być jej tyle aby powstała konsystencja zwarta aby ciasta dało się zagnieść. Następnie należy rozwałkować i wycinać małe koło szklanką. Grzyby moczymy w wodzie 30 min. następnie mielimy, kapustę kroimy, płuczemy kilka razy, smażymy grzyby i kapustę podlewając wodą do miękkości. Porcje przestudzonego farszu wkładamy na koła z ciasta i zlepiamy na pół i sklejamy brzegi, gotujemy 3 minuty w słonym wrzątku. W litrze osolonej wody gotujemy koper, natkę, cebulę, listki, ziarna ziela angielskiego, czosnek, korzeń pietruszki 10 minut, dodajemy karpia pokrojonego na duże części i gotujemy wszystko 20 minut, karpia wyjmujemy, wywar przecedzamy i wrzucamy pokrojone buraczki, gotujemy 30 min. Doprawiamy octem cukrem, pieprzem. Przed podaniem posypujemy majerankiem lub natką, podajemy z uszkami. Karpia możemy włożyć w galaretę lub zjeść od razu na ciepło.