iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Uszka z barszczem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tan barszcz powstał przez przypadek kiedy po Świętach został mi wywar rybny, postanowiłam go wykorzystać do barszczu, tak wszystkim zasmakował że teraz bardzo często go przyrządzam, jest bardzo delikatny.

Uszka z barszczem

Składniki:

Uszka z barszczem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • 20 dag grzybów suszonych,
  • garść kiszonej kapusty,
  • szczypta pieprzu.
  • Barszcz:
  • 1/2 kg karpia,
  • 1/2 kg buraków,
  • pęczek kopru,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Uszka z barszczem
Do miski wsypujemy szklankę mąki, sól, wlewamy olej, wodę i mieszamy łyżką, dosypujemy mąkę i ma być jej tyle aby powstała konsystencja zwarta aby ciasta dało się zagnieść. Następnie należy rozwałkować i wycinać małe koło szklanką. Grzyby moczymy w wodzie 30 min. następnie mielimy, kapustę kroimy, płuczemy kilka razy, smażymy grzyby i kapustę podlewając wodą do miękkości. Porcje przestudzonego farszu wkładamy na koła z ciasta i zlepiamy na pół i sklejamy brzegi, gotujemy 3 minuty w słonym wrzątku. W litrze osolonej wody gotujemy koper, natkę, cebulę, listki, ziarna ziela angielskiego, czosnek, korzeń pietruszki 10 minut, dodajemy karpia pokrojonego na duże części i gotujemy wszystko 20 minut, karpia wyjmujemy, wywar przecedzamy i wrzucamy pokrojone buraczki, gotujemy 30 min. Doprawiamy octem cukrem, pieprzem. Przed podaniem posypujemy majerankiem lub natką, podajemy z uszkami. Karpia możemy włożyć w galaretę lub zjeść od razu na ciepło.