Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uszka z barszczem, bardzo popularne ale zawsze smakują.

Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami

 

  • Ciasto
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • Farsz
  • 5 dag suszonych opieniek
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 litr gotowego czerwonego barszczu

 

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, przestudzone masło, szczyptę soli, ciepłą wodę. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na 15 minut. Farsz umyte opieńki zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, wyjąć z wywaru, przepuścić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, posiekać, odcisnąć. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Następnie wsypać grzyby, kapustę, doprawić do smaku, wymieszać i smażyć do odparowania płynu. Ciasto rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe końce ciasta zawinąć na palcu i razem zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu zagotowania. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i podgrzanym czerwonym barszczem.
Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę
Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Wsypać drobno posiekane pieczarki i podsmażyć
Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku
Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Ciasto rozwałkować wycinać krążki nakładać farsz i lepić uszka