Sposób przygotowania:
Uszka z pieczarkami, kapustą i suszonymi opieńkami
Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać żółtka, przestudzone masło, szczyptę soli, ciepłą wodę. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto, przykryć folią, pozostawić na 15 minut. Farsz umyte opieńki zamoczyć na 2-3 godziny i ugotować, wyjąć z wywaru, przepuścić przez maszynkę. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, posiekać, odcisnąć. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekane pieczarki, podsmażyć. Następnie wsypać grzyby, kapustę, doprawić do smaku, wymieszać i smażyć do odparowania płynu. Ciasto rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki, nakładać farsz, złożyć i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe końce ciasta zawinąć na palcu i razem zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu zagotowania. Podawać okraszone usmażonym boczkiem i podgrzanym czerwonym barszczem.