Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2824]

Moje uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uszka z kapustą i grzybami są bardzo smaczne, aromatyczne i ładnie wyglądają.

Moje uszka z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje uszka z kapustą i grzybami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • farsz
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag suszonych grzybów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do zup w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Moje uszka z kapustą i grzybami
farsz Grzyby dokładnie umyć, zalać ciepłą wodą i odłożyć na 1 godzinę, następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać. Kapustę ugotować w całości w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, odcisnąć, posiekać. Na rozgrzanych 2 łyżkach oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, grzyby, bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Wymieszać i chwilę podsmażyć. ciasto Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, masło, zamieszać, stopniowo wlewać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto po kawałku cienko rozwałkować i foremką do babeczek wycinać krążki. Nakładać farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Rogi zawinąć na palec i zlepiając połączyć. Uszka wrzuci do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju, gotować 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerze.
Moje uszka z kapustą i grzybami
Kapustę połączyć z grzybami i podsmażoną cebulą
Moje uszka z kapustą i grzybami
Z mąki i pozostałych skłądników zagnieść ciasto
Moje uszka z kapustą i grzybami
Rozwałkować foremką wycinać krążki nakłądać farsz
Moje uszka z kapustą i grzybami
Złożyć na pół dokładnie zlepić połączyć rogi