mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierogi z serem i wanilią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wykonanie ich nie jest trudne, ale nieco pracochłonne, jednak ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż np. lepienie uszek:)

Pierogi z serem i wanilią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i wanilią

 

 

  • Farsz:
  • 500 g sera półtłustego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • laska wanilii

 

  • Dodatkowo do gotowania pierogów:
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i wanilią
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę i sól. Dodaję jajko i dokładnie mieszam. Wlewam stopione masło, mieszam. Na koniec stopniowo dodaję gorącą wodę i zagniatam aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta. Farsz: Ser przekładam do miseczki i rozgniatam widelcem. Dodaję cukier, żółtko i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż na pół laski wanilii. Całość dokładnie mieszam.Ciasto wałkuję na dość cienki placek. Na brzegu ciasta kładę łyżeczką niewielkie porcje farszu serowego, przykrywam ciastem i za pomocą szklanki wycinam pierogi, dociskam brzegi widelcem tworząc ładny wzorek.Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli, cukru i oleju. Do gotującej się wody wkładam partiami pierogi i gotuję je na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmuję z wody łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Podaję ze śmietaną.
Pierogi z serem i wanilią
Do sera dodaję cukier, żółtka i ziarenka wanilii
Pierogi z serem i wanilią
Do mąki dodaję sól, jajko, stopione masło i wrzątek
Pierogi z serem i wanilią
Ciasto cienko wałkuję, kładę trochę farszu i wycinam pierogi
Pierogi z serem i wanilią
Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce