superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pierogi z makiem superbaby

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słodkie pierogi smakują rewelacyjnie.

Pierogi z makiem superbaby

Składniki:

Pierogi z makiem superbaby

 

  • 4 szklanki mąka,
  • 2 szt jajka,
  • ciepła woda,
  • 100 g mak,
  • 1 szklanka mleko 2 %,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka miód prawdziwy,
  • 1 łyżka cukier z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżka rodzynki,
  • 1 łyżka skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem superbaby
SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 szklanki mąki 1 jajko ciepła wodaWszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, aby "odpoczęło "Mak zalewamy wodą i płuczemy. Przekładamy go do garnuszka i następnie zalewamy go wrzącym już mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Mak odcedzamy przez bardzo drobne sitko i mielimy w rozdrabniaczu. W osobnym garnku roztapiamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mak, oraz cukier z prawdziwą wanilią i miód. Do rozdrabniacza dajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak skruszone dodajemy do masy makowej. Gotujemy, ciągle mieszając na małym ogniu około 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy żółtko i dokładanie mieszamy. Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach. Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.