Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem superbaby
SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 szklanki mąki 1 jajko ciepła wodaWszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, aby "odpoczęło "Mak zalewamy wodą i płuczemy. Przekładamy go do garnuszka i następnie zalewamy go wrzącym już mlekiem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Mak odcedzamy przez bardzo drobne sitko i mielimy w rozdrabniaczu. W osobnym garnku roztapiamy masło. Kiedy się roztopi dodajemy mak, oraz cukier z prawdziwą wanilią i miód. Do rozdrabniacza dajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Tak skruszone dodajemy do masy makowej. Gotujemy, ciągle mieszając na małym ogniu około 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy żółtko i dokładanie mieszamy. Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach. Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.
msewka