Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Uszka z pieczarkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uszka z pieczarkami i białą kapustą są dość pracochłonne, ale warto je zrobić.

Uszka z pieczarkami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z pieczarkami i kapustą

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami i kapustą
Farsz Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z kostką rosołową, odcedzić, lekko odcisnąć. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę, orzechy, doprawić do smaku i smażyć do odparowania wody. Ciasto Mąkę przesiać, dodać oliwę, żółtka, ciepłą wodę wymieszaną z mlekiem, pół płaskiej łyżeczki soli i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić małe kwadraty. Nałożyć farsz, złożyć kwadraty ciasta po przekątnej, dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe rogi ciasta zwinąć na palcu i zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażoną na maśle cebulką lub z czerwonym barszczem.
Uszka z pieczarkami i kapustą
Z mąki żółtek oliwy mleka i wody zagnieść gładkie ciasto
Uszka z pieczarkami i kapustą
Z pieczarek kapusty i przypraw zrobić farsz
Uszka z pieczarkami i kapustą
Ciasto rozwałkować pokroić w kwadraty ułożyć farsz
Uszka z pieczarkami i kapustą
Złożyć na pół dokładnie zlepić połączyć rogi

Tagi:

kapusta