Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka z suszonymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne uszka z suszonych grzybów

Uszka z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z suszonymi grzybami

 

  • ciasto na uszka
  • 2 szklanki mąki
  • 150 ml ciepłej przegotowanej wody
  • sól
  • farsz:
  • dwie szklanki suszonych grzybów
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Uszka z suszonymi grzybami
Na początek z mąki, soli i gorącej wody należy przygotować ciasto na uszka - dokładnie je wyrabiamy i wałkujemy. Farsz: do garnka wsypujemy grzybki, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości przez około 25 minut, to samo czynimy z kapustą kiszoną. Kiedy składniki się ugotują należy je zmielić w maszynce do mięsa - przyprawiamy do smaku solą pieprzem i sosem sojowym. Na formie do uszek układamy rozwałkowany płat ciasta, wypełniamy otwory farszem, przykrywamy całość kolejnym płatem ciasta i przewałkujemy.Gotowe uszka należy ugotować w osolonej wodzie.
Uszka z suszonymi grzybami
Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
Uszka z suszonymi grzybami
grzyby oraz kapustę kiszoną nalezy przemielić w maszynce
Uszka z suszonymi grzybami
do farszu dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie
Uszka z suszonymi grzybami
Gotowe do ugotowania uszka - szybkie i smaczne