Sposób przygotowania:
Vanillekipferl pachnący wanilią
Migdały miksujemy na jednolitą masę w rozdrabniaczu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią, żółtkami oraz zmiksowanymi migdałami i aromatem waniliowym. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię i odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji i na stolnicy rolujemy wałeczki jednakowej grubości ( nie za grube). Ucinamy nożykiem i zwijamy w kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu). Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem, który można zmieszać z cukrem waniliowym.
bystro_bystro
marietta