SUPERPRZEPIS

Vanillekipferl pachnący wanilią

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Vanillekipferl pachnący wanilią

To bożonarodzeniowe ciasteczka wypiekane w Niemczech.

Składniki:

Vanillekipferl pachnący wanilią

 

  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 płatków migdałowych
  • 200 masła lub margaryny
  • 100 g cukru zwykłego
  • 3 żółtka
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie cukier waniliowy do posypania

Sposób przygotowania:

Vanillekipferl pachnący wanilią
Migdały miksujemy na jednolitą masę w rozdrabniaczu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem zwykłym i z prawdziwą wanilią, żółtkami oraz zmiksowanymi migdałami i aromatem waniliowym. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię i odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji i na stolnicy rolujemy wałeczki jednakowej grubości ( nie za grube). Ucinamy nożykiem i zwijamy w kształt półksiężyca. Przekładamy na blachę i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu). Po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem, który można zmieszać z cukrem waniliowym.