hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Wachlarz bakłażanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały na przystawkę, jako dodatek do mięs lub lekkie danie obiadowe na upalny letni dzień.

Wachlarz bakłażanowy

Składniki:

Wachlarz bakłażanowy

 

Sposób przygotowania:

Wachlarz bakłażanowy
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Oba bakłażany naciąć podłużnie w cienkie plastry, tak, aby rozkładał się, jak wachlarz. Posypać solą, odstawić na 40 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać. Pomidory i cukinię umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Połowę cebuli i czosnku ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wachlarze z bakłażanów dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do naczynia. Plastry pomidorów i cukinii wsunąć między plastry bakłażana, przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć resztę cebuli i czosnku. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1 godzinę. 15 minut przed końcem ułożyć pokrojone w plasterki oliwki i posypać tymiankiem.