Sposób przygotowania:
Wachlarz bakłażanowy
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Oba bakłażany naciąć podłużnie w cienkie plastry, tak, aby rozkładał się, jak wachlarz. Posypać solą, odstawić na 40 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek posiekać. Pomidory i cukinię umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Połowę cebuli i czosnku ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Wachlarze z bakłażanów dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do naczynia. Plastry pomidorów i cukinii wsunąć między plastry bakłażana, przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć resztę cebuli i czosnku. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 15 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1 godzinę. 15 minut przed końcem ułożyć pokrojone w plasterki oliwki i posypać tymiankiem.