marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Walentynkowe trufelki marcepanowe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podane składniki rozpuścić w średnim rondlu na małym ogniu,zamieszać,zdjąć,wystudzić.Masę schłodzić,by zgęstniała.Formować kulki i obtaczać.

Walentynkowe trufelki marcepanowe.

Składniki:

Walentynkowe trufelki marcepanowe.

 

  • 1/3 szklanki śmietanki,
  • 170 g.czekolady gorzkiej lub półsłodkiej,
  • 150 g.gotowej masy marcepanowej,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 5-6 łyżek koniaku cherry lub wódki smakowej lub czystej,
  • rozdrobniony krokant orzechowy do obtoczenia z orzechów laskowych lub pistacjowych.
  • Papilotki papierowe jako dodatek pomocniczy.

Sposób przygotowania:

Walentynkowe trufelki marcepanowe.
Zagotować w rondlu śmietankę na małym lub średnim ogniu,dodać pokruszoną gorzką czekoladę,dwie łyżki masła oraz masę marcepanową gotową.Mieszać ciągle na zmniejszonym ogniu.Zestawić i ostudzić,wlać parę łyżek koniaku cherry lub wódki
smakowej lub czystej.Masę można przechowywać w lodówce kilka godzin lub dni przed podaniem w celu lepszego zgęstnienia.Wyjąć
naczynie z masą i formować z niej na dłoni średnie kulki,a następnie obtaczać w rozdrobnionych pistacjach lub orzechach laskowych,a nawet w mielonej kawie rozsypanej na talerzyku.Truf-
-elki podawać na paterze w ozdobnych papierowych papilotkach.