jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Walentynkowy mazurek z różą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Walentynki kojarzą mi się z kwiatami ( róże, tulipany). Myślę, że takie ciasto słodkie, kruche i pachnące różą może konkurować z żywymi kwiatami

Walentynkowy mazurek z różą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowy mazurek z różą

 

  • Prostokątna tortownica
  • Ciasto:
  • 300 gram mąki,
  • 80 gram masła
  • 90 gram margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Około 0,5 małego słoika konfitury różanej kupnej lub własnej produkcji ( u mnie domowy wyrób ),
  • Płatki migdałowe do posypania,
  • Białko do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy mazurek z różą
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy około 0,5 godzimy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części mniej więcej w proporcji 1/3 i 2/3 . Większą część wałkujemy i wykładamy spód tortownicy. Z drugiej części wykonujemy pojedynczy wałek, (który służy do wykonania obramowania) oraz zarys róży. Miejsca gdzie przykładamy wałek oraz roże smarujemy wcześniej białkiem. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180˚C. Upieczone ciasto studzimy. Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą różaną. Całość posypujemy płatkami i gotowe.
Walentynkowy mazurek z różą
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy energicznie
Walentynkowy mazurek z różą
Gotowe ciasto schładzamy około 0,5 godziny
Walentynkowy mazurek z różą
Ciastem wykładamy dno tortownicy. Wykonujemy także oblamówka i zarys róży
Walentynkowy mazurek z różą
upieczone ciasto smarujemy konfiturą różaną.